dissabte, 11 d’abril del 2009

Ruta Literària per Bescanó (2): can Sambola

0 min

Comença la ruta a can Sambola, edifici que actualment alberga l’Ajuntament de Bescanó i altres dependències municipals.

Can Sambola va ser una casa senyorial que ja existia el 1611. Narcís Sambola va reedificar la casa el 1896. Era una casa de planta quadrada amb una escala i pati de llums central. Al pis principal hi vivien els senyors, al pis superior hi tenien estada les criades i el servei, i la part sud de la planta baixa l’ocupaven els masovers. A la planta baixa també hi havia les quadres, l’escalinata i l’entrada de carruatges. Entorn de la casa hi havia un exhuberant jardí amb una gran varietat d’arbres i flors.

L’hereu, Josep Sambola, es va arruïnar a causa de la seva afició al joc i a les vedets que passaven per Girona. El 1926 l’apoderat del Sr. Sambola va vendre el mas embargat i la seva parcel·la a diversos propietaris. El 1926 El batlle Narcís Carreras va adquirir Can Sambola i aquell mateix any s’hi van traslladar el consistori i l’escola.

L’escola s’hi va estar fins al 1980, quan es va construir el nou centre escolar Dr. Sobrequés. Aleshores tot l’edifici es va destinar a dependències municipals, com la biblioteca, la llar de jubilats, el consultori, l’arxiu, etc.

Llegim el text següent de Xavier Carbó. Es tracta d'una carta adreçada a Carles Riba, de 12 de setembre de 1913, que parla precisament de l'edifici de can Sambola:

"Estiuejo a Bescanó, ¡¡Palazzo!! ¡¡Sambola!! O mellor, Casa Sambola, aont estic empleiat. Res. Una prebenda! Que m'ha saltat de sobte, com la llebra al caçador. Essent aixís, folga dir-vos que he canviat el domicili. Pe'ls Jocs Florals, que ja haurem retornat a Girona, a la Força 13, puc oferir-vos una casa senyorial de blasonades portes aont us hi garanteixo una franca acollida, i aont us obsequiaré en tot lo que a mes mans estigui, ja que -com haureu endevinat- soc subordinat a altri. Disposeu incondicionalment del qui s'honora de la vostra amistat. Tothom sap ont és perquè és la casa més gran del poble, voltada de jardins i de passeigs de remoroses acàcies."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada